Bildpoesi nära hjärtat – Maja-Kristin Nylander på Black Door Gallery

18 november, 2017 kl 00:00 - 16 december, 2017 kl 00:00

Vernissage 18 november 11-16.00. Utställningen ”Atletskvinnans dotter” pågår hos oss mellan 18 november och 16 december.

Vi var många som bara älskade hennes bilder när hon första gången ställde ut hos oss på Black Door Gallery hösten 2013. Nu är hon tillbaka med en ny stark utställning fylld av stor bildpoesi.

”Häst min bror” som visades då i galleriet är en delserie av flera sviter fotografier som bottnar i personliga erfarenheter av närvaro och frånvaro. Den här gången visar hon del två: ”En atletkvinnas dotter”.

Det finns ett intressant spänningsfält i hennes bildvärld mellan den yttre verkligheten och vår egen inre, mellan minnet eller hågkomsten och Nuet, mellan det fysiskt påtagliga och det andligt undflyende, mellan den självbiografiska berättelsen och det allmängiltiga flödet av tillvaro.
I hennes liksom i många fotografers arbeten av betydelse, framträder det fotografiska mediet som en stark och melankolisk bärare av memento mori.

Maja Kristin Nylanders styrka är att hon arbetar med hela det fotografiska spektrumet. Hon har gjort viktiga och prisade dokumentära arbeten kring utanförskap och etnicitet, inte minst om romernas situation och identitet. Men hon är dessutom en bländande bildpoet.

Maja Kristin Nylander är född 1979. Hon tog sin examen i fotografi vid Napier University i Edinburgh 2002 och har sedan dess haft ett stort antal utställningar på bland annat Black Door Gallery, Arbetets Museum, Bohusläns Museum och Eduard Planting Amsterdam samt tilldelats flera stipendier för sitt arbete. 2014 utsågs utställningen “Vi är romer” på Göteborgs stadsmuseum med Maja Kristin Nylanders fotografier till årets utställning av Sveriges museer.

Varmt välkomna!
Vännerna på Black Door