Sagor från Syrien och Europa

21 april, 2018 kl 16:00

En timme av din tid. Sagor från Syrien och Europa.

Plats: Tingshuset, Kopparberg

Musik och berättelser genom tid och rum: möts, utvecklas och möts igen. Här blandas den arabiska lutan Oud och den europeiska lutan med sagor från Syrien och Europa.

EN TIMME AV DIN TID

Musikinstrument och berättelser reser genom tid och rum.

Berättelser och musik reser genom tid och rum: möts, utvecklas och möts igen.  Här blandas den arabiska lutan Oud och dess arvtagare den gamla europeiska lutan, med vuxensagor från Syrien och Europa. Det mesta hänger samman. De instrument vi spelar har alla haft sin bakgrund någon annan stans. Våra myter och berättelser också, men det vi lånat har vi gjort om efter våra behov. Så gör människan.

Moaz Bahtiti är uppväxt i Syrien och har spelat Oud sedan 12-års åldern. Han studerade på musikkonservatoriet i Damaskus i fem år, studier som han tvingades avbryta för att fly till Sverige för fyra år sedan. Musiken är fortfarande en stor del av hans liv. Han har tillsammans med Maria valt ut de syriska sagor som framförs.

Jan Johansson framför lutmusik från renässansens Europa, där styckena bygger på dåtidens visor och folksånger. Han var i 40 år lutenist i den epokgörande ensemblen Joculatores Upsalienses som var med om att introducera och liva upp den tidiga musiken i Sverige och internationellt.

Maria Sedell är professionell muntlig berättare, utbildad i England och i våra trakter inte minst bekant för sin föreställning ”Anna-Stina Knas – Dan Anderssons farmor”.  De syriska sagorna är insamlade i flyktingläger i Libanon och kommer från det syriska folkets rika berättartradition. Det är tidlösa berättelser för vuxna som funnits i många generationer och nu följer med människorna på deras flykt.   FORTS.

Europa har också haft en rik muntlig berättartradition om än inte lika levande idag. Många av dessa berättelser finns att läsa i böcker, men i denna föreställning väcks de till liv genom att berättas, precis som de från början var – muntliga berättelser

Föreställningen tar en timme av din tid vilket också är titeln på en av berättelserna.

Välkomna!

Thomas Lundkvist för Ljusnarsbergs kammarmusikförening  Kontakt: 070 517 9610

Tingshuset i Kopparberg lördagen 21 april kl. 16:00