Fotoutställning på Black Door Gallery

3 mars, 2018 kl 22:19 - 24 mars, 2018 kl 00:00

Anton Renborg, Olympic PoolEn förflutenhet med såväl skimrande festglam som politiskt mörker präglar Anton Renborgs fotografiska projekt ”Daysinvichy”. Vernissage på Black Door Gallery nu på lördag den 3 mars från kl. 11.

Franska Vichy har en sviktande efterbild av ömsom brunnsvatten och champagne från storhetstiden under La Belle Epoque, och en olustig politisk historia om undfallenhet vid den tyska ockupationen av resten av landet. Vichy som ”det andra” Frankrikes huvudstad under Andra världskriget.

Det ligger nära till hands att tänka ”Stilla dagar i Vichy” när man ser hans bilder. Och som i sin pendangska närhet till Henry Millers roman ”Stilla dagar i Clichy” blir en kittlande associativ genomläsning både till titel och innehåll i Anton Enborgs fotografiska projekt.

Vad är det som pågår bakom den sömniga stadens tillknäppta fasad av putsat ”bakvatten” från en svunnen storhetstid? Den lilla stadens nutida dubbelspel av historisk glömska och arrogant självkänsla?

Biografi Anton Renborg:
Förutom sina två första levnadsår har Anton Renborg bott i Örebro under uppväxtåren. Han har gått på klassiska skolor som Stureskolan, Engelbrekt och Karro. Tog ett sabbatsår mitt i gymnasiet och flyttade till Paris. Därefter övertygad frankofil för livet. Lärde foto på Bildverkstan bakom Krämaren och 20 år senare som yrkesfotograf är Frankrike och Paris fortfarande en återkommande arbetsplats, även om Stockholm är ”hemma” sedan 17 år.
Gör just nu sin tredje fotobok på franska förlaget Filigranes.
”Daysinvichy” kom till som en fyra veckors residence när han 2016 tilldelades ett Carte Blanche av Portrait(s) Festival i Vichy.

Utställningen på Black Door pågår till och med 24/3.

Varmt välkommen!
Vännerna på Black Door