Utställningar på gång

Marianne Degerman ställer ut på Abante Gallery i Stockholm 1-19/3.

Kathie Pettersson och Maja Stjärna ställer ut på Konstfrämjandet Bergslagen 22/2 – 15/3.

Magdalena Eriksson med flera ställer ut i Vänersborgs Konsthall 1/3 – 19/4.
– AI vs. själen –

Anntott Parholt och Berthel Martinsson ställer ut på Laxå konsthall 29/3–30/4.

Välkomna!

Se alla aktiviteter i TAOS kalender

 

Ansök om Främjandestöd bild och form

15 februari öppnar vårens utlysning av Främjandestöd bild och form. Ansök som enskild konstnär eller förening.

Du kan söka stöd för utveckling av egen konstproduktion, stöd i genomförande av konstutställning, arrangemang eller för egen utveckling. Använd stödet till workshops med professionella frilansande konstnärer eller för ersättning enligt MU-avtalet till konstnärer. Det högsta beloppet som går att söka är 15 000 kronor.

Ansökan är öppen 15 februari – 15 mars

Läs mer och ansök här:

https://www.regionorebrolan.se/sv/stod-och-bidrag/bidrag-och-kulturstipendier/framjandestod-bild-och-form/

Lilla Kvartersteatern: Skavsår & livbojar

21, 22 och 23 mars, 2025

Skavsår & Livbojar nu är ute på turné, så tänker Annika Olsson och Eva Ahremalm att det är lika gott att lägga till tre friska och fina föreställningar på Lilla Kvartersteatern. Nu när de ändå är igång!

Fre 21 mars kl. 19.00
Lör 22 mars kl. 18.00
Sön 23 mars kl. 17.00
460 kr per person inklusive god mat!

Bokning: info@evaahremalm.se tel: 0731-831016.

Betala med swish när du fått din bekräftelse på bokningen.

Nomineringen till Svenska Unescopriset 2025

Arbetar du med att lyfta kulturens mångfald, främja konstnärlig frihet eller stärka interkulturellt samarbete? Kanske känner du någon eller driver ett eget projekt som borde uppmärksammas? Svenska Unescopriset delas ut årligen till en person, organisation eller ett projekt som har gjort en betydande insats inom något av Unescos kärnområden: utbildning, vetenskap, kultur eller kommunikation.

Årets tema: Mångfald av kultur och konstnärlig frihet.

Priset uppmärksammar insatser inom musik, litteratur, scenkonst, film, bild och form, samt initiativ som stärker interkulturella samarbeten och internationella kulturella utbyten. Insatser som skyddar och främjar kulturell mångfald, både lokalt och globalt, står i fokus.

Har du själv gjort en insats inom dessa områden, eller känner du någon som borde nomineras? Nominera nu! Sista dag för att skicka in nomineringar är den 31 mars 2025 mer information här: Dags att nominera till Svenska Unescopriset 2025! « Svenska Unescorådet

Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur) är ett FN-organ som arbetar för att stärka yttrandefrihet, demokrati och hållbar utveckling genom att skydda och främja kultur, kunskap och innovation.

Årets pris är knutet till Unescos 2005-konvention om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar, även kallad Mångfaldskonventionen. Det är det första juridiskt bindande internationella avtalet om kulturpolitik och syftar till att:

  • Skydda och främja en rik kulturell mångfald världen över.
  • Säkerställa att kulturella varor och tjänster inte bara ses som ekonomiska produkter, utan som viktiga uttryck för identitet, värderingar och kreativitet.
  • Stärka kulturutövare och deras rättigheter, samt främja tillgång till kultur för alla.
  • Uppmuntra internationellt samarbete för att förbättra rörligheten för konstnärer och spridningen av kulturella uttryck globalt.

Mer information finns här:
Unescos 2005-konvention: Skyddar den kulturella mångfalden – Kulturrådet

Ansök om Mentorskap bild och form

Mentorskap bild och form kan sökas av dig som är konstnär eller konsthantverkare i Örebro län och som vill utveckla dig inom ditt område med stöd, kunskap och erfarenhet från en etablerad kollega.

Du kan exempelvis få hjälp med inriktning på din professionella karriär, en konstnärlig idé, fördjupade kunskaper inom ditt område och möjlighet till konstnärligt utbyte.

Läs mer och ansök här:

https://www.regionorebrolan.se/sv/stod-och-bidrag/bidrag-och-kulturstipendier/mentorskap-kultur/mentorskap-bild-och-form/

Nya medlemmar

Mats Norrefalk är en nyfiken, vidsynt musiker, kompositör och arrangör som gärna rör sig mellan olika genrer. Spelar både el- och akustisk gitarr samt sjunger. Utbildad vid Malmö musikhögskola och Berklee College of Music. F.d. lektor på Örebro Musikhögskola.

Läs mer på Mats Norrefalks profilsida

Nelly Wallgren är född 2005 i Örebro. Under skolåren har hon dansat och spelat teater vid framför allt Örebro kulturskola. Där har hon gått i skolans fördjupningslinjer i både teater och musikal. Utöver det har hon bland annat medverkat i en inspelad version av ”Kristians Julia”.

Läs mer på Nelly Wallgren profilsida

Foto: Lasse Persson

Rapport från KLYS årliga fortbildningsdag för kulturskapare

Sedan 2016 har The Art of Sweden varit inbjudna för att delta i KLYS Mötesplats, och vi var då specifikt inbjudna för att berätta om vår förening och vår verksamhet. I det samlade slutdokumentet från konferensen 2016 bedömdes Örebro län är en av de regioner i landet där man, tack vara TAOS, kommit långt(längst?) med att hitta en form för fria, professionella kulturskapare att vara med och påverka det regionala kulturlivet. Året efter deltog vi i en KLYS-konferens, vars syfte var att ta fram en Samrådsguide för landets kulturskapare. Samrådsguiden ska ge konkreta råd hur du som kulturskapare ska få ökat reellt inflytande i den regionala kulturpolitiken.

TAOS är som ett mini-KLYS, konstområdesövergripande, verkar inom Örebro län, och genom våra (nästan) hundra medlemmar så kan vi med tyngd, tala med en röst. Ensam är inte stark.

KLYS Mötesplats 2024

KLYS Mötesplats 2024 ägde rum 12 november på Östergötlands museum i Linköping. Detta är en årligt återkommande fortbildningsdag där; enskilda kulturskapare, representanter från olika konstnärsorganisationer och centrumbildningar deltog. Fokus låg på de tuffa ekonomiska villkoren för kulturskapare, samspelet mellan institutioner och det fria kulturlivet och vikten av representation på alla nivåer.

Diskussionerna var givande, intressanta och gav många tankar om vad som krävs för att stärka kulturen. Nedan några citat från dagen.

– Vi behöver samlas, nätverka och samtala om kulturens värde.

– Man vill ha den färdiga produkten, men ingen vill betala för den kreativa processen.

– Demokrati är inte bara ett substantiv, utan ett verb. Vi skapar demokrati hela tiden genom Kulturen.

– Framtiden hänger mycket på att kulturen kan påverka tillsättningar av personer på avgörande positioner.

På flera orter i landet har det bildats Kulturskyddsföreningar, bl a i Norrköping, där flera uppmärksammade nerdragningar inom kulturen ägt rum de senaste åren. En Kulturskyddsförening för Örebro län är kanske något som TAOS kan ta initiativ till.

Mårten Sandén och Ulrica Källén från KLYS betonade vikten av att fortsätta deras påverkanskampanj gentemot departement och politiken. Den nuvarande kulturbudgeten är den minsta på 20 år, arbetslöshetssiffrorna för kulturskapare ökar,
Ai är ett problem för många författare/journalister. Dessutom ökar hat, hot och trakasserier, vilket leder till ökad självcensur inom journalistkåren.

Ai marknadsförs som ett enkelt sätt att bli en bättre författare.

– Jag vill inte bli en bättre författare med AI. Jag vill vara den svåra, grubblande, kännande människan som verkar i den kreativa processen.

I bokbranschen sker just nu ett paradigmskiftet med digitalisering och generativ AI som påverkar branschens alla led, vi befinner oss i ett helt nytt landskap och att vi behöver bli bättre på att orientera oss i det.

– Kulturen förskjuts alltmer mot att bli ett nöje.

Sammantaget är det en dyster framtidsbild som kan skönjas i horisonten. Neddragningarna i kulturbudgeten, detsamma för studieförbund och folkbildning, avskaffandet av presstöd för mindre tidningar, div.angrepp på kultur som betraktas som skadlig
(sagostunder med queer-tanter, m.m.), och allt detta orkestrerat av regeringen med SD i förarsätet.

Trots det tuffa läge som stora delar av kulturlivet befinner sig i lyfte många av konferensdeltagarna att de kände sig upplyfta och stärkta efter konferensen. Det blev tydligt hur viktiga dessa mötesplatser är för att gemensamt förbättra kulturskapares villkor och kulturlivet i stort.

Lasse Persson.

* KLYS utgör en samlad röst för yrkesverksamma kulturskapare i Sverige. Vi företräder genom våra 14 medlemsorganisationer cirka 30 000 konstnärligt yrkesverksamma inom områdena ord, ton, scen/film och bild/form i frågor av gemensamt intresse.
KLYS står för Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd

Lasse Persson

Foto: Lasse Persson

Fr v: KLYS verksamhetschef Ulrika Källén, ordförande Mårten Sandén och Carl Liungman, regionalpolitisk strateg. Foto: Lasse Persson

Bildkonst Sverige- Rapport

TAOS Magdalena Eriksson var nyligen på en föreläsning på Konsthallen där Bildkonst Sverige* informerade om sin verksamhet. Hon berättar:

Det var mycket intressant och bara en sak var dålig, nämligen att mycket få av länets konstnärer kom och lyssnade och fick ta del av viktig pågående process där kulturarrangörer och konstnärer försöker organisera sig och bli en samlad kraft i samhället.

Jag blev innerligt glad för första gången på länge när det gäller konstens framtid eller åtminstone hoppfull… ty helt i linje med vad jag själv kommit fram till landade föreläsaren sammanlagda bild av läget att nedskärningarna inom bildkonstområdet sticker ut i jämförelse med annan verksamhet. Det är ju nästan så att en inte tror sina egna ögon när så många försämringar av konstnärens möjligheter duggar tätt. Konstens nätverk har inte kunnat enas och försvara sin position som viktig i samhället eller självklara rätt till statliga stöd osv.
Men nu händer det saker!

Läs rapporten på Bildkonst Sveriges hemsida:

  • Femtio år av offentligt finansierad kultur av Laura Hartman
  • Den svenska konstscenens utveckling av Robert Stasinski
  • Konsten och pengarna av Lars Strannegård

https://www.datocms-assets.com/111140/1706773642-ekonomi-och-varde.pdf

Här finns fler rapporter: https://www.bildkonstsverige.se/rapporter

*Bildkonst Sverige arbetar för att stärka bildkonstområdet genom att tillvarata och driva medlemmarnas gemensamma intressen. Organisationens arbete vilar på en demokratisk värdegrund och verkar för konstnärlig frihet och en mångfald av konstnärliga uttryck.