Black Door Gallery – dokumentärfotografen Jean Hermanssons klassiska bilder

2 november, 2019 - 16 november, 2019

Vi på Black Door Gallery är stolta över att från och med lördag 2 november få presentera den kände dokumentärfotografen Jean Hermanssons klassiska bilder på galleriet tillsammans med bilder av hans assistent, fotografen, Nils Petter Löfstedt. “Himlens mörkrum” som pågår till och med 16/11 innehåller många av Jean Hermanssons mest kända bilder av svenskt arbetsliv på 60-,70- och 80-talen.

Nils Petter Löfstedt arbetade som Jean Hermanssons assistent från 2008 fram till dennes död 2012. Det hade då under lång tid varit tyst i offentligheten kring Jean Hermansson vilket ledde till den forne assistentens beslut att göra en dokumentärfilm om den hyllade dokumentärfotografen. “Himlens mörkrum” har visats på SVT1 och går att se på SVT Play. På galleriet visar vi under utställningstiden ett avsnitt ur filmen.

Under det röda 70-talet hade arbetaren hjältestatus i vårt land. Inspirerade av en radikal samtid runt om i världen, inte minst i Maos Kina, förekom många idealiserade skildringar av arbetaren. Inte sällan som utnyttjad och alienerad, fången i kapitalismens klor häri väst, som ett rosenkindat och kampvilligt föredöme i Kina och Sovjetunionen.

Verkligheten var och är trovärdigare i en mer nyanserad och respektfull gråskala. Då var dokumentärfotografin i ropet och en av dess mest intressanta namn vid den här tiden var Jean Hermansson. I en rad dokumentära skildringar i bokform och i filmer har Jean Hermansson skildrat arbete och arbetare i en tid alldeles innan de stora förändringar som börjat globalt bröt igenom i svenskt näringsliv.
Tillsammans med bland annat författaren Folke Isaksson gjorde han i dag legendariska dokumentärskildringar som “Byggnadsarbetare”, “Dom svarta – en bok om gjuteriarbetare i Sverige”, “Nere på verkstadsgolvet – en bok om metallarbetare” och genombrottet i dokumentärfilmsgenren: “Arbetets döttrar” från 1986.

Ingen av hans bilder anfäktas av den där arbetarromantiken men en känsla av stor respekt. Han var endast intresserade av dem som människor i arbete, som individer i ett system, en produktion. Jean Hermansson åkte även ut i världen och gjorde dokumentärer i bland annat Vietnam och Guinea-Bissau.

Varmt välkommen!
Vännerna på Black Door