Invigning av Marie Johansson Gaddes gestaltningsuppdrag ”Livets stig”

23 maj, 2024

Torsdagen den 23 maj kl 11.00 invigs Marie Johansson Gaddes gestaltningsuppdrag ”Livets stig” mitt ute i djupa skogen mellan Karlskoga, Nora och Loka.

Beställaren, Karlskoga församling Svenska kyrkan, ser ett behov av ett kyrkorum utomhus. Frågan ställdes 2020 och skisser till ett förslag antogs av kyrkogårdsutskottet under våren 2021. Arbetet har dragit ut på tiden då vi ödmjukt fått vänta på att berget vid skifferverket i Grythyttan skulle släppa ifrån sig så stora skifferblock som önskades. Men sedan några veckor sammanställs nu alla delar vid platsen på kyrkogården vid Karlsdals kapell.

På bilden ser vi en av de ca 5 meter höga bågarna i cortenstål samt hur det stora blocket till altarbordet lyfts på plats.

Materialet i utomhuskyrkan består av sten och stål, gräs och grus. Till detta kommer ett antal fårskinnsfällar av Värmlandsfår som vid behov skall ligga på bänkarna av skiffersten. En plats som Karlsdal har en stolt historia inom bergsnäringen att ta hänsyn till. Likaså har det vackra vita kapellet sin historia och formspråk. Att materialet skulle bestå av stål och sten var min utgångspunkt. Inledningsvis tänkte jag mig stål, Grythytteskiffer och Bergslagssten. Kapellet har gjutna detaljer men jag insåg att det skulle bli för tungarbetat. För att renodla och jobba hållbart inför framtiden tog jag beslutet att endast jobba med stål och skiffer. Grythytteskiffret var inte förhandlingsbart då det har en geografisk och historisk närhet till Karlsdal.

Välkomna till en rofylld upplevelse!

Marie Johansson Gadde, Bild-och formkonstnär

Läs mer om Marie här