Utställning på Black Door

30 november, 2019 kl 00:00 - 14 december, 2019 kl 00:00

Ja, snart är det jul och vad passar väl bättre än att avsluta höstens utställningsprogram på Black Door Galleri med Krister Hägglunds i tiden pågående bildsvit ”Lux”. Den handlar just om det där med jul och excesser i illuminerade arrangemang på hus och i trädgårdar när året är som mörkast och effekterna blir galet tydliga.

Utställningen kan du se hos oss 30/11 till 14/12, men håll även ögonen på exklusivt extra öppethållande under julhelgen.

”Ett Päron till farsa firar jul” är en komisk filmklassiker som skildrar när julkänslan löper amok. Som vi alla sett finns den påtagligt även i verkligheten. Filmen synliggjorde ett märkligt fenomen: världen är full av Päron till farsor som försöker övertrumfa varandra i denna elektrifierade känsla och som i eskalerande skala inträffar vartenda år när julen närmar sig.
Krister Hägglund är nog en typiskt kärv norrlänning med varm blick som under lång tid trängt på djupet med denna smått bisarra företeelse.
Han har, efter att ha fotograferat fenomenet ganska länge, försökt avsluta sin dokumentation av alla galna och kreativa lösningar på extra allt i ljus och skyltarrangemang. Men inte helt överraskande har han ständigt återfallit när nästa ”Päron” överträffat sin granne, eller när den mer pliktskyldiga kommunala insatsen inte bara blir pinsam utan med tragiska dimensioner.
Krister Hägglunds bilder är just stillsamt humoristiska och ibland svårsmält melankoliska. Hans särskilda öga för fenomenets estetiska vilsenhet eller vildhet, förhöjer njutningen av varje enskilt motiv han fångat med sin kamera. Ingenting är arrangerat utan hämtat ur mänsklig verklighet i vad man skulle kunna kalla en pågående galenskap – eller om det nu är en särskilt lysande gren på människans kulturella träd. Det hänger i alla fall en och annan färgglad ljusslinga med tillhörande ikoniskt figurgalleri i den. En och annan förresten…

Varmt Välkomna!
Vännerna på Black Door