Veckans tips v. 35-36 Mattias Käll

Det var längesedan vår kreativitet var så viktig som den är idag.

Mattias Käll

Mattias Käll

Den här våren har Coronaviruset fått oss att stanna upp på ett sätt som få trodde var möjligt. På många sätt har det varit kostsamt. Liv har gått till spillo, ekonomiska svårigheter breder ut sig och många tappar modet. Det talas ofta om en brytpunkt. En tid då vårt sätt att leva prövas. Var det hållbart? Om inte, hur ska vi då leva? Många forskare menar att vi genom vårt sätt att konsumera pressat jorden för hårt. Som ett resultat av detta blir jorden sjuk och då blir även vi sjuka. För allting hör ihop.

I flera olika projekt har jag undersökt de mönster som jag följer. Jag har försökt kartlägga de vägar som jag tagit som givna för att se om de leder mig rätt. Jag har dokumenterat all mat som jag slänger, samlat all förpackningsplast som vi konsumerar och mitt senaste projekt handlar om förflyttning och koldioxid. I det senare har jag ställt några frågor: Är det så att var sak som underlättar för mig gör det tyngre för någon annan? Finns det en sådan korrelation? Varifrån kommer kraften som förflyttar mig?

Under hela det här året dokumenterar jag månad för månad alla mina resor. Varje liten cykeltur och bilutflykt. Varje härlig tur med Gotlandsfärjan och hämtning av barn på badminton. Jag vill ta reda på hur mycket koldioxid mina resor genererar. Jag vill försöka förstå och lära mig mer om denna osynliga men problematiska gas som påverkar klimatet och förutsättningen för liv. Två ton koldioxid per person och år sägs ofta vara en hållbar siffra. En vikt som naturen klarar bära utan att klimatet förändras. Hur mycket koldioxid kommer då från mina resor och hur ser avtrycket ut på naturen?

Med en träningsklocka har jag mätt varje sträcka och med en kalkylator räknat ut vikten koldioxid per månad. Sen plockar jag växter och lägger under en vikt som är lika tung som mängden koldioxid jag släppt ut. De platta växterna kan liknas vid ett herbarium som vanligtvis används för studier i botanik. Men jag skapar ett herbarium baserat på okunskap. Jag vet ofta inte vad växterna heter eller vad de har för egenskaper. Trots att vi är del av samma ekosystem så vet jag väldigt lite om dem och hur vi påverkar varandra. Och utan den kunskapen har jag inte empati nog för att ta bättre hand om dem.

Jag har även gjutit tunga skulpturer. Skulpturer där du får känna på hur mycket mina utsläpp väger. Skulpturerna väger mellan 120 och 200 kg och är formade som cirkeldiagram. Den fyllda delen är den del av min månads transporter som är drivna av fossila bränslen. Den öppna delen är den del där jag tagit mig fram med muskelkraft eller el. På sommarens utställning på bryggeriet i Nora, arrangerat av Nora Art Bergslagen, fick besökarna flytta runt skulpturen från maj månad. 132 kilo pressade gräsmattan platt.

Vår kreativitet behövs mer än någonsin! Om vårt sätt att leva gör jorden och oss själva sjuka så behöver vi hitta nya sätt att leva. Gamla skadliga system och produkter behöver ersättas med nya konstruktiva och hållbara diton. Vi behöver empati, engagemang och generositet. Det tror jag får oss att må bra.

—–

Tips på konstnär: Olafur Eliassons arbete imponerar alltid på mig. Katja Petterssons arbete tycker jag också är väldigt intressant.
Tips på lyssning: Jag lyssnar ofta på The slowdowns pod ”At a distance” som knyter ihop kultur, vetenskap och hållbarhet. Lyssna gärna på https://timesensitive.fm/episode/anthropologist-landscape-designer-julia-watson-indigenous-technologies-transform-our-planet/
Tips på bok: Förra sommaren läste jag The Wall av John Lancaster. En dystopisk framtidsroman som berörde mig djupt.
Tips på musik: Just nu rekommenderar jag Aesgir, Annika Norlin och Sara Parkman

Se gärna mer av mina projekt och min process på Instagram @mattiaskallart

Läs mer om Mattias Käll på hans profilsida

—–

Film där jag presenterar projektet och utställningen i Nora
https://www.dropbox.com/s/7b3w69be7epwuig/Tryck%20Nora%20bryggeri.mp4?dl=0

Dokumentära bilder från utställningen i Nora sommaren 2020

Fotografier av pressade växter

 

Vänliga hälsningar från Mattias Käll

Mattias Käll, konstnär och illustratör
CV-gatan 34, 703 62 Örebro
073-509 51 12 // mattias@mattiaskall.se
www.mattiaskall.se
Instagram konst @mattiaskallart
Instagram illustration @mattiaskallillustration