Eva Dällerud

E-post: eva@evadellerud.se
Telefon: +46(0)704329289
Webbsida: www.evadellerud.se
Facebook: Jag, mamma och Förintelsen

Verksamhet: /

Eva Dällerud är manusförfattare & skådespelare. Hon var med och startade Teaterföreningen Lyset 1986 och har alltsedan dess varit aktiv i föreningen som amatörteaterskådespelare och återkommande regissör. Hon har också tidigare skrivit manus för föreningen.

Mellan åren 1997-2019 var Eva anställd som teaterpedagog på Kulturskolan i Karlskoga. Hon har haft ett långt samarbete med Rädda Barnen i Karlskoga och Degerfors under hela den tiden och gjort flera teaterprojekt med anknytning till Barnkonventionen. Genom skapande skola har Eva också spelat teater för barn- och ungdomar i Karlskoga, flera gånger på samma teman. Hon har också arbetat pedagogiskt med metoder, som bl a forumspel kring teman som alla människors lika värde. Eva har också sedan några föreläst på skolor och för föreningar om vad som hände hennes mamma och hennes familj under Förintelsen.

Under Balkankriget jobbade Eva med ett stödprojekt för flyktingkvinnor. I juli 1996 reste de till Sarajevo.

2017 fick Eva, Regionförbundets Örebro läns, kulturstipendium för sitt arbete med att berätta om Förintelsen.

Föreställningen Jag, mamma och förintelsen

Av och med Eva Dällerud
REGI Gunilla Orvelius

Spelas på turné 2019-2021

“Aldrig mer”, så sa man efter Förintelsen.
Mamma kom till Sverige som “ensamkommande flyktingbarn” 1945 med hjälp av Röda korset. Under ett års tid hade hon överlevt flera av nazisternas förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes jag. Det här är en personlig berättelse från både första och andra generationen. Läs mer på www.lyset.se/jmof/